top of page

Νέος Πύργος

   Ο Πύργος ήταν ένας μικρός οικισμός, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την παράδοση κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, κάποιος αυτοκράτορας έχτισε σ' εκείνη τη θέση έναν τεράστιο πύργο και εξόρισε τη μητέρα του μέχρι το θάνατό της λόγω της αδυναμίας του να διαχειριστεί τον παρεμβατικό χαρακτήρα της. Το υπηρετικό της προσωπικό μαζί με μερικούς αγρότες συνέστησαν οικισμό. Ο Πύργος της Καμάρας (Κεμέρ Μπουργκάζ στα τούρκικα) είχε σχέση με την αφετηρία του Παλιού Βυζαντινού Υδραγωγείου, το οποίο υδροδοτούσε την Πόλη και συγκέντρωνε τα νερά από το δάσος του Βελιγραδίου. Εκεί κατά  τη βυζαντινή εποχή αλλά και επί Τουρκοκρατίας οι γαλαζοαίματοι και γενικά οι κοινωνικά επιφανείς κατέφευγαν για ηρεμία ή ασχολούνταν με το κυνήγι.    

   Οι Πυργιώτες πρόσφυγες σώθηκαν χάρη στις ενέργειες ενός Έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία, τον Σωκράτη Κουγιουμτζόγλου. Η φιλία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι υψηλές του γνωριμίες στο παλάτι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαφυγή των κατοίκων του Πύργου. Εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους φτάνοντας αρχικά στην Αιδηψό. Το κράτος ήθελε να τους παραχωρήσει μια έκταση από την ελώδη περιοχή της Νησιώτισσας μέχρι τους Ωρεούς. Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκε στην ονομαστή στη Βόρειο Εύβοια οικογένεια Μιμόντ. Έπειτα από σκληρούς δικαστικούς αγώνες και άσχημα γεγονότα όπως η φυλάκιση πολλών Πυργιωτών (ανάμεσά τους και ο Κουγιουμτζόγλου), οι πρόσφυγες κατάφεραν να πάρουν την έκταση πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο στους Μιμόντ. 

   Από το 1926 ξεκινά η δύσκολη προσπάθεια της αποξήρανσης του έλους και οικοδομείται ο νέος οικισμός. Ο Κουγιουμτζόγλου στάθηκε πρωτοστάτης αυτού του εγχειρήματος. Αξιοποιώντας  τις γνώσεις, την οξυδέρκεια και την εμπειρία του από τη Ρωσία κατάφερε να κατασκευάσει έναν οργανωμένο οικισμό, τον Νέο Πύργο. Οι οικίες μοιράστηκαν στους κατοίκους με κλήρωση βάσει του αριθμού των μελών της οικογένειάς τους, ενώ τους δόθηκαν και χωράφια. 

   Τα αγροτικά τους προϊόντα μάλιστα με την πάροδο του χρόνου ήταν τόσο υψηλής ποιότητας που σύντομα βγήκαν και εκτός των ορίων της Εύβοιας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του εμπορίου κατασκευάστηκε προβλήτα, ενώ παράλληλα κτίστηκαν εκκλησία και σχολείο, βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο και επιτεύχθηκε η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση όλων των κτιρίων. 

   Σήμερα ο Νέος Πύργος έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με προσεγμένα καταλύματα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κλπ. όντας ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς της Βόρειας Εύβοιας.

Πανοραμική άποψη του Νέου Πύργου

Μέρος του λιμανιού του Νέου Πύργου

bottom of page