top of page

Στρατιωτικά και Πολιτικά Γεγονότα

 

 

  • 28 Ιουλίου 1920: Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών με την οποία οι νικήτριες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία) του Α' Παγκοσμίου Πολέμου διεκδικούν εδάφη της υπό κατάρρευση Τουρκίας. Στην Ελλάδα παραχωρούνται επισήμως η Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος καθώς και η Σμύρνη.

 

  • Ιανουάριος 1919: Σε διάσκεψη στο Παρίσι αποφασίζεται η παραχώρηση της Σμύρνης στην Ελλλάδα.

 

  • Μάιος 1919: Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη ως ειρηνευτικό σώμα. Οι Έλληνες αναλαμβάνουν τη διοίκησή της για πέντε χρόνια και με την πάροδο αυτών των ετών θα αποφάσιζε ο εκεί πληθυσμός την ένωση ή μη με την Ελλάδα μέσω δημοψηφίσματος. 

 

  • Ιούλιος 1920: Έπειτα από εχθροπραξίες με Τούρκους αντάρτες (Τσέτες) ο ελληνικός στρατός προελαύνει στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας καταλαμβάνοντας τα στρατηγικής σημασίας κέντρα Κιουτάχεια, Αφιόν Καραχισάρ και Εσκί Σεχίρ.

 

  • Νοέμβρης 1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος χάνει τις εκλογές από τον Δημήτριο Γούναρη. Ο Βενιζέλος δεν υπολόγισε την κούραση του ελληνικού λαού και του στρατού από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. Ο πολιτικός του αντίπαλος δεσμεύθηκε προεκλογικά την άμεση διακοπή του πολέμου και την επιστροφή του στρατού, υπόσχεση βέβαια που έμεινε μόνο στα λόγια. Η ήττα του Βενιζέλου θεωρείται πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς πολλοί ιστορικοί πιθανολογούν ότι αν δεν έχανε τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. 

    

 

  • Μάρτιος 1921: Ο Κεμάλ Ατατούρκ συνθηκολογεί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ιταλία από τις οποίες προμηθεύεται πολεμικό υλικό. Μάλιστα σε μυστική συμφωνία με τους Γάλλους ακυρώνει τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ήταν σαφέστατα ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά. 

 

  • 13 Αυγούστου 1922: Ο ελληνικός στρατός δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τον οργανωμένο και πληρέστερα εξοπλισμένο τουρκικό στρατό. Οι μεραρχίες του ελληνικού στρατεύματος αρχίζουν να υποχωρούν άτακτα και σε τρεις μόλις μέρες η αμυντική γραμμή του μετώπου καταρρέει. Μαζί με τον στρατό φεύγουν και άμαχοι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικρασιατικής ενδοχώρας, φοβούμενοι τα αντίποινα των Τούρκων.

 

  • Τέλη Αυγούστου 1922: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στη Σμύρνη. Επί τρεις μέρες καίνε, σφάζουν αμάχους, λεηλατούν και ευτελίζουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι Έλληνες προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να επιβιβαστούν σε κάποιο πλεούμενο για να σώσουν τις ζωές τους. Οι φρικιαστικές σκηνές που εκτυλίσσονται στο λιμάνι της Σμύρνης αποτελούν την πιο αιματηρή σελίδα στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού.

 

 Τον ίδιο μήνα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ επιστρέφει στο θρόνο, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσφορία στην Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες δεν τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους. Παράλληλα "παγώνουν" τα δάνεια που είχαν εγκρίνει προς την Ελλάδα. Η Αγγλία από τη μεριά της υποστηρίζει τη χώρα μας μόνο σε διπλωματικό επίπεδο και όχι εμπράκτως.  

Η υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη

Τα ελληνικά σύνορα μετά τη Συνθήκη των Σεβρών

Ελευθέριος Βενιζέλος

Δημήτριος Γούναρης

Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' 

Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Η Σμύρνη καίγεται

Η προσπάθεια διαφυγής των Μικρασιατών

 

  • 24 Ιουλίου 1923: Το οριστικό τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας δόθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Συνθήκη υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Μεγάλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα υπογραφόμενα η Ελλάδα αναγκάστηκε να παραδώσει εκτεταμένα εδάφη της Ανατολικής Θράκης, καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις. Επίσης υποχρεώθηκε να επιστρέψει στους Τούρκους τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο όπως και την περιοχή της Σμύρνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς. Σημαντικότατο άρθρο που αφορά την εν λόγω Συνθήκη αποτελεί η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Έτσι λοιπόν μετακινούνται 1.650.000 Έλληνες χριστιανοί από τη Μικρά Ασία προς την Ελλάδα και 675.000 Τούρκοι μουσουλμάνοι από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι 125.000 κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων, οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (περίπου 6.000) ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν οι 110.000 Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.  

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη της Λωζάννης 

 

bottom of page