top of page

Ο πολιτισμός των προσφύγων

   Καθώς προέρχονταν από τόπους με μακραίωνη πολιτισμική παράδοση, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετέφεραν από τα πρώτα κιόλας χρόνια τον πολιτισμό τους. 

   Ένας από τους τομείς που επηρέασε βαθύτατα τα λαϊκά στρώματα ήταν η μουσική. Ο ελληνικός αστικός πληθυσμός "μπολιασμένος" με το μικρασιάτικο στοιχείο μας έδωσε τη σμίξη του σμυρναίικου με το ρεμπέτικο τραγούδι. Η μουσική μας απέκτησε πολλά νέα μουσικά όργανα τα οποία συνέθεσαν ήχους οι οποίοι συντροφεύουν τον ελληνικό λαό ακόμα και σήμερα. Επιπροσθέτως ο χορός και η διατροφή των προσφύγων έδωσαν νέα πεδία στην επιστήμη της λαογραφίας εμπλουτίζοντας παράλληλα την ελληνική παράδοση.

   Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται από πολλούς σταθμός για τη λογοτεχνία. Σημαντικοί λογοτέχνες προερχόμενοι από περιοχές με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσθέτουν νέα στοιχεία αλλά και θεματολογία που σχετίζεται με τον ξεριζωμό, τον αγώνα για τη σωτηρία και τον πόνο των προσφύγων.

   Ο πολυτιμότερος όμως σύμμαχος που συνόδευσε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν η ακλόνητη, ανόθευτη και βαθιά τους ορθόδοξη πίστη. Αυτή τους στήριξε στις ατέλειωτες περιπλανήσεις, στις κακουχίες και στις σκληρές δοκιμασίες τους. Η πίστη τους έγινε κινητήριος δύναμη για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να προκόψουν στις νέες πατρίδες και να αναδείξουν τον μικρασιάτικο προσφυγικό ελληνισμό ως ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης Ελλάδας.  

Γεώργιος Σεφέρης

Διδώ Σωτηρίου

Μενέλαος Λουντέμης

bottom of page