top of page

Ο Ταξιάρχης (Μουρσαλής)

   Πριν τον ερχομό των προσφύγων στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν τρεις οικισμοί: οι Βλαχάτες ή Βλαχάδες οι οποίοι δε σώζονται σήμερα, οι Άγιοι Θεόδωροι που ενσωματώθηκαν με διπλανά χωριά και ο Άγιος Ιωάννης, ο οποίος μαζί με τον Ταξιάρχη συνυπάρχει έως και σήμερα.

   Σύμφωνα με την ιστορία, 15 οικογένειες από την Πελοπόννησο μετακόμισαν στη Μικρά Ασία επί Τουρκοκρατίας. Εκεί αγόρασαν ή νοίκιασαν μια περιοχή που ανήκε σε έναν Οθωμανό με το όνομα Μουράτ Αλή. Η συμφωνία ήταν να της δώσουν το όνομά του για να μείνει στην ιστορία το όνομα του πρώην ιδιοκτήτη. Οι Έλληνες άλλαξαν την ονομασία και την μετέτρεψαν σε Μουρασλή μετά το θάνατό του Μουράτ. Το ίδιο ακριβώς όνομα έδωσαν οι πρόσφυγες και στην περιοχή κοντά στον Άγιο Ιωάννη, όταν έφτασαν στην Εύβοια το 1926.

   Το όνομα Ταξιάρχης δόθηκε προς τιμή της εικόνας του Αγίου, που μεταφέρθηκε κρυφά και με κίνδυνο της ζωής της από μια προσφυγοπούλα. Στις μέρες μας το χωριό αποτελείται από την κοινότητα του Ταξιάρχη και του Αγίου Ιωάννη. Έχει υψόμετρο 100-110 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ θεωρείται ως ένα από τα γραφικότερα χωριά της Βόρειας Εύβοιας με μία από τις πιο αρμονικές ρυμοτομίες.

Ο Νέος Ταξιάρχης

bottom of page