top of page

Μνήμες από τη Νέα Λάμψακο

   Κατά τη Μικρασιατική καταστροφή 1.155 άτομα περίπου εγκατέλειψαν τη Λάμψακο της Μικράς Ασίας. Η ασφαλής μεταφορά τους οφείλεται στους αδελφούς Πέτρου. Οι συγκεκριμένοι ήταν έμποροι κρασιών και παράλληλα προμηθευτές της Βασιλικής Αυλής της Αγγλίας. Χάρη στις φιλικές σχέσεις που διατηρούσαν με τον Άγγλο πρέσβη της Λαμψάκου και με τη διαμεσολάβησή αυτού εστάλη το υπερωκεάνιο "ΓΡΑΝΙΚΟΣ" το οποίο παρέλαβε τους πρόσφυγες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Εκεί αποβιβάστηκαν οι νέοι μορφωμένοι πρόσφυγες της Λαμψάκου, ενώ οι κτηνοτρόφοι, ψαράδες και οι γεωργοί συνέχισαν για τη Χαλκίδα.    

   Οι Λαμψακηνοί παρέμειναν αρκετά χρόνια στις παράγκες της Χαλκίδας τις οποίες εγκατέλειψαν σταδιακά, όταν ολοκληρώθηκε ο συνοικισμός της Νέας Λαμψάκου το 1927 στην περιοχή του Ληλάντιου πεδίου. Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και το σχολείο το οποίο αποτέλεσε βασικό μέλημα των κατοίκων. Τα όρια του συνοικισμού εκτείνονται από την περιοχή Βοθροβούνι ως την Αλυκή Κοπανά και τα όρια του Μύτικα φθάνοντας μέχρι τη θάλασσα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η περιοχή ανήκε στον Τούρκο αγά, απαλλοτριώθηκε με εντολή του Σουλτάνου και μεταβιβάστηκε στους πρόσφυγες.

   Το σημερινό χωριό βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. Είναι σωστά ρυμοτομημένο με ευθυγραμμισμένους και μεγάλους δρόμους. Από τα πρώτα κτίσματα που έλαβαν χώρα ήταν η εκκλησία του πολιούχου της Νέας Λαμψάκου, Αγίου Τρύφωνα, στο κέντρο του χωριού.

   Η ιστορία των εικόνων και των ιερών σκευών της εκκλησίας συνοδεύονται από μία συγκινητική ιστορία. Σύμφωνα με αυτή ο Ζαχαράκης Καραογλάνης, Έλληνας της Λαμψάκου και μέλος του τούρκικου στρατού είχε εξισλαμιστεί. Αυτό όμως είχε γίνει μόνο φαινομενικά, καθώς αποτελούσε έναν από τους πολλούς κρυπτοχριστιανούς της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής περιέσωσε με ευλάβεια τις εικόνες και τα ιερά σκεύη και τα έστειλε στην Νέα Λάμψακο. Ο παπά Νικόλας και οι υπόλοιποι ιερείς όταν άνοιξαν το μεγάλο ξύλινο κουτί έμειναν έκπληκτοι και νόμιζαν ότι επρόκειτο για θαύμα, επειδή δεν φαινόταν πουθενά ο αποστολέας. Το μυστικό αποκαλύφθηκε 80 χρόνια μετά όταν η εγγονή του Ζαχαράκη Καραογλάνη, Μεράλ Μετελικτσί, διηγήθηκε την ιστορία όπως την είχε ακούσει από τον πατέρα της. 

Το υπερωκεάνιο "ΓΡΑΝΙΚΟΣ"

Οι πρώτοι μαθητές του νεόκτιστου Δημοτικού Σχολείου στη Νέα Λάμψακο

Το συμφωνητικό για τη μεταβίβαση της περιοχής της Νέας Λαμψάκου στους πρόσφυγες 

Ο Πολιούχος της Νέας Λαμψάκου Άγιος Τρύφωνας

bottom of page