top of page

Καστανιώτισσα

   Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Ιστιαία, σε υψόμετρο 300 μέτρων στους πρόποδες του όρους Τελέθριου. Σήμερα είναι ένα γραφικότατο χωριό περιστοιχισμένο από δρύες, πεύκα και θαμνοειδή. Η ιστορία της έχει ενδιαφέρον καθώς έχει αλλάξει αρκετούς ιδιοκτήτες.  

   Καταρχάς εμφανίστηκε πρώτη φορά επί Τουρκοκρατίας και πήρε το όνομά της πιθανότατα από τις πολλές καστανιές που είχε η περιοχή. Το 1833, μετά τη προσάρτηση της Εύβοιας στο ελληνικό κράτος, οι Τούρκοι την πούλησαν σε Άγγλους εμπόρους. Λίγο μετά, το 1838 πέρασε στην ιδιοκτησία Γάλλων οι οποίοι με τη σειρά τους τη μεταπώλησαν στον Άγγλο ιερέα Ερρίκο Δανιήλ Λέιβς, με αντίτιμο το ποσό των 58.262 δραχμών. Το 1854 ο ιερέας και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν στυγερά, καθώς οι ληστές πίστευαν ότι ο Λέιβς είχε παραλάβει στο σπίτι του κάποιον πολύτιμο θησαυρό. Οι κληρονόμοι του δηλαδή ο γιος και οι τέσσερις κόρες του πούλησαν την Καστανιώτισσα στον Γάλλο μεγαλοϊδιοκτήτη της Βόρειας Εύβοιας Μιμόντ.       

   Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών κοντά στο χωριό συγκροτείται καταυλισμός από πρόσφυγες που ήρθαν από τα βάθη της Μικράς Ασίας (σύνορα Τουρκίας με Ιράκ). Σε αντίθεση με άλλους πρόσφυγες ήταν απόμακροι με τους Ευβοείς, εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί από αυτούς δεν ήξεραν τη γλώσσα. Οι ντόπιοι τους αποκαλούσαν "Αρμενογραικούς" ενώ η ονομασία του συνοικισμού που ίδρυσαν ήταν "Νέα Εκγίν" σε ανάμνηση της παλιάς τους πατρίδας. Πολύ σύντομα όμως ο οικισμός συγχωνεύεται με την Καστανιώτισσα. Μπορεί η ονομασία του οικισμού να ξεχάστηκε γρήγορα, όμως μέχρι και σήμερα η κεντρική πλατεία του χωριού ονομάζεται "Πλατεία Νέας Εκγίν".

Το κατάφυτο τοπίο στην περιοχή της Καστανιώτισσας

Η Καστανιώτισσα

bottom of page